Contacteer journalisten via mail, niet via telefoon of social media!

Het medialandschap mag snel veranderen, één traditie blijft overeind: journalisten willen via mail gecontacteerd worden.

En van telefoon en sociale media blijf je beter af als je een journalist voor je zaak wil interesseren.

Tot die conclusie komt Business Wire in zijn jaarrapport Business Wire Media Survey. Hiermee bericht het elk jaar over trends in de nieuwsverslaggeving. Dit jaar ondervroeg het hiervoor wereldwijd bijna 400 journalisten.

Het volledige rapport met alle conclusies kan onderaan de blogpost gedownload worden.

Journalisten contacteren

Hierbij alvast vijf tips uit het jaarrapport die het succes van je persbericht of pitch kunnen verhogen:

1 – Zorg dat je persbericht ‘inhoud’ heeft

Het is misschien een open deur intrappen, maar zorg dat er ‘voldoende vlees’ aan je persbericht hangt. Stuur niet voor de minste aanleiding een persbericht uit.

Zorg in je persbericht voor ‘breaking news’, interessante invalshoeken voor een verhaal of ondersteunende ‘cijfers en feiten’.

Net daar zijn journalisten naar op zoek in een persbericht.

2 – Leer het werk van de journalist en de publicatie kennen

Niets is zo vervelend voor een journalist als een persbericht ontvangen dat inhoudelijk niks met zijn of haar eigen werk te maken heeft. Daarmee zeg je eigenlijk: waarover je schrijft interesseert me niet, maar je staat nu eenmaal op mijn verzendlijst.

Leef je daarom in in de journalist en het doelpubliek van de publicatie: Is dit persbericht inhoudelijk iets voor deze journalist? Is dit verhaal iets wat het publiek van deze publicatie zal interesseren?

3 – Voeg multimedia toe aan je persbericht

Multimedia die je persbericht ondersteunt lijkt steeds meer en meer een must.

Een op de drie journalisten erkent dat het de kans op publicatie van het persbericht verhoogt.

En voor wie overweegt om multimedia aan te bieden: foto’s en grafieken worden het meest gewaardeerd door de journalisten.

4 – Zorg dat je newsroom op punt staat

Als een journalist iets moet opzoeken over je bedrijf dan is de  newsroom van je eigen bedrijf een vaste stek, samen met de eigenlijke bedrijfswebsite en Google.

En eindigen doen we waar we mee begonnen. Of het nu gaat om ‘breaking news’ of een interessant verhaal dat nog even kan wachten:

5 – Contacteer journalisten altijd via mail

Telefoon en sociale media worden elk door nog geen 5% van de journalisten als dé manier gezien om ingelicht te worden over “breaking news’ of een interessant verhaal.

En wie een journalist dan toch wil contacteren via sociale media heeft het meeste kans bij Twitter en LinkedIn.

Deel deze blog