Verstuur nooit een nep persbericht!

Een persbericht is geen plaats waar je dingen verzint. Daarvoor gebruik je beter een kortverhaal of een roman. Wie het toch doet zal het heel lang blijven achtervolgen. Dat ondervond onlangs een bekende Vlaamse uitgeverij.

Sorry

“Eenmaal  een journalist ons verhaal doorziet zetten we het wel recht. We leggen uit waarom we het deden en daarmee is de kous af.”

Zo denken bedrijven waarschijnlijk die nep-persberichten de deur uitsturen. Maar zo werkt het uiteraard niet.

Misschien dat het bedrijf in het begin wat aandacht kan verwerven met het verzonnen persbericht, maar het nep-verhaal zal op termijn hoe dan ook doorprikt worden en heel het verhaal zal zich tegen het bedrijf keren.

Redenen

  • Je schendt het vertrouwen van de journalist: een journalist zal in de toekomst je niet-verzonnen persberichten met grote argwaan bekijken. 
  • Je bedrijf / product lijdt reputatieschade bij het grote publiek. De media zal je communicatiestrategie bespreken en doorprikken met vervelende artikels als gevolg.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van afgelopen maand bewijst dit. Uitgeverij Houtekiet had het plan opgevat om rond een van hun nieuwe publicaties een heel verhaal te spinnen.

Het boek “Samen zullen we slapen voor het sterven” was niet van de hand van Bavo Dhooge, zo wilde de uitgeverij iedereen laten geloven, maar van Jean Sagan, een Parijzenaar die verloren was  gelopen in de literatuurgeschiedenis.  Dhooge had in Parijs toevallig  een vergeten manuscript van hem ontdekt (een meesterwerk!) en dit nu vertaald naar het Nederlands.

Het verhaal werd door Houtekiet zo aan de pers bezorgd. De krant De Morgen ontdekte al vlug de waarheid en bracht de scoop groot.


 

Vertrouwen

Weekblad Knack die oorspronkelijk was meegegaan in het verzonnen verhaal publiceerde dezelfde dag nog een aanvulling bij hun oorspronkelijk bericht.

Teaser-marketing of niet, het vertrouwen tussen journalist en schrijver/uitgever is overduidelijk geschonden. Want de Knack-redacteur sluit zijn rechtzetting af met:

Uitgeverij Houtekiet en auteur Dhooge kunnen voorlopig Knack van hun verzendlijst schrappen.  Veel valt daar voorlopig niet meer te halen.
 

Reputatieschade

En dan is er nog de reputatieschade. Verschillende online kranten namen het verhaal van de verzonnen schrijver over. Zo ook Gazet van Antwerpen die er deze kop boven plaatste:

Als reputatieschade komt deze best wel aan.

Website

Hoe je als uitgeverij hierop uiteindelijk moet reageren is een ander verhaal (eentje onder het kopje “crisiscommunicatie”) maar je kunt je de vraag stellen of, eenmaal het verhaal doorprikt, je zelf de mythe moet blijven in stand houden.

Uitgeverij Houtekiet heeft alvast beslist van wel. Op de website is het verhaal nog helemaal na te lezen alsof er niks gebeurd.

Deel deze blog