Wat Facebook ons leert vandaag: hoog tijd om de eigen bedrijfswebsite te herwaarderen

Belgische surfers die niet zijn ingelogd op Facebook hebben niet langer toegang tot publieke Facebook-pagina’s.

Zo zijn de Facebook-pagina’s van o.a. voetbalclub Anderlecht en premier Charles Michel niet langer te bekijken door niet-Facebookers.

Eigen voet

Dat Facebook deze maatregel neemt is een gevolg van een rechterlijke uitspraak die Facebook verbiedt het surfgedrag van niet-gebruikers nog langer te volgen. Volgens Facebook is de genomen maatregel nodig om het eigen netwerk te beveiligen.

Wat ook de reden mag zijn: onbewust schiet Facebook met deze maatregel in haar eigen voet. Ze toont aan hoe afhankelijk bedrijven, organisaties en publieke personen zijn geworden van Facebook.

Een betere promotie-campagne had de privacy-commissie – die Facebook voor de rechter sleepte – zich dan ook niet kunnen wensen.

Veranderende regels

Velen hebben de jongste jaren beslist om hun eigen website overboord te gooien (of op zijn minst te verwaarlozen) en voluit voor een Facebook-pagina gekozen.

Want zaten daar niet net de meeste klanten? Brachten we met zijn allen niet uren per dag door op Facebook? En bovenal: was het niet gebruiksvriendelijk en gratis?

Het gevolg is bekend: iedereen moest en zou overschakelen naar Facebook.

En terwijl iedereen dat deed veranderde Facebook beetje per beetje de regels: de berichten die je als bedrijf of publieke persoon postte haalden steeds minder en minder bereik, en wie een groter bereik wilde moest betalen.

Internet = Facebook

En met de maatregel van vandaag verandert Facebook weer de regels. Publieke Facebook-pagina’s zijn enkel nog publiek als je bent ingelogd in Facebook. Kortom, “publiek” is nu beperkt tot “de wereld van Facebook”.

En ook al is dat de ultieme doelstelling van Facebook – dat men ‘Facebook’ als “het internet” gaan beschouwen en omgekeerd – toch is de kans groot dat Facebook met deze maatregel in eigen voet schiet.

Bedrijven met een publieke Facebookpagina zullen nu misschien heimwee krijgen naar die goede, ouwe tijd waarin ze een eigen bedrijfswebsite hadden en waar ze zelf de regels bepaalden, en niet een externe partner, zoals Facebook.

Misschien dat bedrijven vandaag eens gaan nadenken hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen.

Privacycommissie

De Privacycommissie mag Facebook dan ook dankbaar zijn. Ze kon zich geen betere campagne wensen om ons allen te laten nadenken over de almacht van Facebook.

“De poortwachter van het internet,” zo noemt Willem De Beuckelaere, de voorzitter van de privacycommissie, Facebook. En de media nemen zijn quote gretig over. Alleen een betalende Facebook-campagne had misschien dezelfde impact gehad…

Deel deze blog