Een merkjournalist maakt jouw content relevant

Het aantal in te zetten media voor het verspreiden van een bedrijfsboodschap is de laatste vijf jaar vertienvoudigd. Denk aan de hoeveelheid online content, zoals bijvoorbeeld een corporate website en Social Media zoals Twitter, Facebook en YouTube, maar ook offline content in traditionele media zoals kranten, tv en radio.

Dit proces lijkt wel eindeloos en onuitputtelijk. Ogenschijnlijk lijkt deze ontwikkeling fantastisch voor communicatieprofessionals, maar ligt hier juist niet een probleem van informatieoverdracht op de loer?

Iedere doelgroep, zowel B2B als B2C, wordt tegenwoordig overspoeld met een rijke variatie van content. Onder de noemer van outbound marketing storten organisaties zich in het ontwikkelen van informatie, artikelen en achtergronden. Op zich een goede ontwikkeling, maar hoe kun je in deze stortvloed van informatie nu nog de aandacht van je doelgroep verwerven?

Tegenwoordig is informatie allesbehalve schaars. We zien niet alleen middelen om informatie massaal te distribueren, maar ook middelen om massaal informatie te creëren. Bedrijven gebruiken editiorial content om te laten zien waar ze voor staan en hun expertise te etaleren. Content marketing is definitief doorgebroken.

Vele specialisten roepen het al tijden: we moeten gaan werken als een uitgeverij, berichten produceren en cureren om hiermee in contact te komen met klanten. Maar hoe voorkom je dat jouw nieuwsbrief, Tweet of post in de spreekwoordelijke prullenbak verdwijnt? Misschien wel eens nagedacht over het inhuren van een journalist die zijn expertise en ervaring inzet om te fungeren als een merkjournalist voor jouw organisatie? Een journalist die zorgdraagt dat jouw content in de markt als relevant wordt beschouwd.

Merkjournalisten geven andere toon aan informatie van een bedrijf

De meningen in communicatieland zijn enigszins verdeeld. Wat is nu precies het doel van dat nieuwe modewoord ‘merkjournalist’? Velen wijzen naar de onafhankelijke positie van de journalist die ooit voor een uitgeverij waren, maar aanhangers zeggen juist dat de kwaliteiten van een journalist juist het instrument bij uitstek zijn om de verbinding met de doelgroep te realiseren.

Als verantwoordelijke voor corporate communicatie wil je juist dat de content inhoudelijk, actueel en in de context van maatschappelijke relevantie wordt geschreven. Juist in dit vraagstuk is het goed de inzet en rol van brand journalism vanuit het merk en/of corporate communicatie in te kaderen. Niet alleen om relevantie vanuit content te realiseren maar ook om content te benutten om thought leadership in de markt te verkrijgen. Veel communicatieprofessionals zijn deze mening toegedaan.

Als daar het belang van communicatie vanuit jouw organisatie ligt, dan is het ook daar waar journalistieke aspecten het verschil kunnen maken. Als geen ander weet hij of zij hoe je je stakeholders kan bereiken met de juiste content, toonzetting en inhoud.

Ze bedenken een  objectieve invalshoek, kiezen hierbij uit verschillende redactionele vormen (“Is een interview, blog of een reportage geschikter voor deze informatie?”), durven met een scherpe blik en pen jouw bericht op papier te zetten en weten een maatschappelijke relevantie aan het artikel mee te geven.

Bovendien kan een merkjournalist de bredere context schetsen, waardoor jouw boodschap als meer relevant wordt gepercipieerd.

Journalistieke aanpak betaalt zich zelf terug

Door deze journalistieke aanpak optimaliseer je de kans dat jouw berichten wèl die aandacht krijgen en niet verzuipen in het dagelijkse geweld van informatie. Ieder bedrijf droomt er toch van dat er in berichtgeving hun content als bronvermelding wordt gezien? Omdat deze content zo duidelijk is gestructureerd vanuit de Newsroom.

Dat men de Social Newsroom van jouw bedrijf ziet als de bibliotheek om zich te verdiepen  in de laatste ontwikkelingen. Deze content is dan meer dan een mededeling; het bewijst zich als relevant en heeft een belangrijke meerwaarde.  

Waar ligt nu de professionele meerwaarde van een journalist?

  • Een merkjournalist begrijpt de meest effectieve manieren om originele inhoud te ontwikkelen die actueel, onderhoudend, informatief en maatschappelijk relevant is.
  • Een merkjournalist begrijpt hoe je unieke content ontwikkelt met gebruikmaking van klant testimonials, case studies, originele artikelen, persberichten en social media berichten. Zij brengen de losse onderdelen tot één geheel.
  • Een goede merkjournalist is in staat de business van een bedrijf meer maatschappelijke inhoud te geven waardoor de organisatie erkend wordt als de autoriteit binnen zijn markt;

Meerwaarde in verslaggeving van actuele discussies

Nog een insteek waar de rol van een merkjournalist optimaal benut kan worden is door als bedrijf mee te doen aan het publieke debat en hier een standpunt in op te nemen. Deze rol wordt steeds meer verwacht van bedrijven en geeft je direct de mogelijkheid om je inhoudelijk te onderscheiden van de concurrenten in jouw branche.

Maar durft jouw MT dit wel aan? Staat de CEP hier wel voor open? Zo ja: dan is  het van groot belang dat het standpunt van je organisatie goed verwoord wordt. Ook hierin kan de merkjournalist, die midden in het nieuws staat en de meerdere kanten van het debat kent, een helpende hand bieden.

Meerwaarde in het cureren van bestaande content
Naast het produceren van nieuwe content, kan de merkjournalist ook een grote rol spelen bij het cureren van al bestaande content.

Binnen het bedrijf lezen experts dagelijks veel (externe) content en kunnen zij hier goed hun eigen visie aan toevoegen. Daarna kan de merkjournalist content curatie optimaliseren door de laatste SEO technologie toe te passen, beeldmateriaal toe te voegen en de eindredactie uit te voeren. De externe content is dan verrijkt vanuit jullie visie op het onderwerp.

Conclusie

Het moge wel duidelijk zijn: content marketing explodeert op dit moment en er is geen weg terug. Er is echter wèl een weg om met content jezelf te onderscheiden, maar benut hiervoor dan wel de juiste personen en kennis. Het inschakelen van specifieke journalistieke kennis kan er voor zorgen dat jouw content als relevant wordt gezien in de markt.

Koppel dit aan een Newsroom en stakeholders alsook de pers zal jouw bedrijfscontent als “leading” gaan zien. Jouw klanten verkrijgen een voorkeur om jouw berichten wèl te lezen en andere, minder journalistiek relevante, berichten over te slaan.

Vandaag de dag bestaan er enorme kansen voor bedrijven om met content vanuit inhoud, actualiteit en relevantie hun concurrenten te overtreffen. Door inhoud te creëren die de reputatie en outreach van jouw bedrijf versterkt. Merkjournalisten kunnen in dit proces een  impuls bieden voor een mooi resultaat.

Deel deze blog