Kan een moderne woordvoerder nog wel zonder een Social Newsroom?

De positie en rol van een woordvoerder staat door de transparantie van onder meer social media steeds meer onder druk. Is het nog van deze tijd om als bedrijf je informatievoorziening naar de pers door een persoon te laten afhandelen? En voldoet de woordvoerder nog wel aan de eisen van het snel veranderende medialandschap? Dient een woordvoerder niet juist nu meer de initiator te zijn van een andere kijk op nieuwsvoorziening naar de markt?  De woordvoerder anno nu gaat een fascinerende tijd tegemoet waarin hij de regisseur wordt van zijn eigen nieuwsvoorziening met journalistieke invulling in combinatie met een Social Newsroom.


Van woordvoerder naar woordhoorder door opkomst social media 

Social media hebben een volledig andere kijk gegeven op de rol van een woordvoerder. Want één aspect is wel duidelijk: het oude patroon van woordvoerders werkte niet meer op moment dat iedereen woordvoerder werd via sociale media. Snelheid is key in het huidige digitale tijdperk en woordvoerders zijn niet alleen zenders van informatie, maar ook regisseur van hoogwaardige informatievoorziening vanuit het bedrijf.
Een woordvoerder nieuwe stijl die in feite een bedrijfsjournalist wordt. Iemand die op zoek gaat naar het relevante verhaal in de eigen organisatie en de pareltjes van hoogwaardige kennis en informatie vanuit het bedrijf naar boven haalt. De woordvoerder nieuwe stijl verschilt in deze niet zoveel met een journalist: hij maakt van relevante content nieuwswaardige verhalen.


In PR-termen wordt dit brand journalism genoemd: een relevant, journalistiek verhaal over bedrijf of product, geschreven en geregisseerd door de onderneming of organisatie zelf. Betaalde content in media werkt immers niet meer. Aandacht verdien je door zelf content te creëren die relevant, authentiek en inspirerend is.


Zucht naar onderscheidende content

Het creëren van overtuigende content vormt de grootste uitdaging. Helaas slagen weinig organisaties daar in. Stel jezelf maar eens de vraag: kan ik in honderd woorden een beschrijving geven van het bedrijf waar ik werk?  Een goed verhaal, authentiek op inhoud en relevantie, is waar goede content aan moet voldoen.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak blijft hetgeen wat ondernemingen en organisaties produceren, hangen tussen verkapte reclame en saaie bedrijfsresultaten. De bedrijfsjournalistiek kan redding brengen. 

Moderne ondernemingen en organisaties zouden ervaren journalisten moeten aanwerven die in de organisatie op zoek gaan naar nieuwswaardige story’s. Die nieuwsgaring is een essentieel onderdeel van brand journalism. In vele ondernemingen liggen tonnen verborgen schatten te wachten op publicatie.

 

Van woordvoerder naar publicist

Sociale media hebben het de woordvoerders dan misschien wel moeilijk gemaakt, ze bieden ook heel wat mogelijkheden. Journalisten zijn meer en meer gebaat met wat meer brand journalism in jullie vak. Authenticiteit wordt hét begrip van de komende jaren. Ga je als woordvoerder nieuwe stijl dan ook zo acteren. Stel je als een nieuwshond op en ga op zoek. Benut hierin je journalistieke skills en ga het gesprek aan met de buitenwereld via het juiste platform. Een Social Newsroom geintegreerd met social media is een warm pleidooi voor transparant woordvoerderschap. 


Social Newsroom geschikt voor brand journalism

Vele bedrijven omarmen branded journalism maar willen daarnaast ook beschikken over het juiste publicatieplatform. Zij willen journalisten niet alleen voorzien van informatie, maar ook voeden met actuele informatie die zij kunnen gebruiken voor interviews of achtergrondstukken rondom de organisatie.

Met een Social Newsroom heeft de woordvoeder de eigen regie in handen voor het publiceren van nieuws en is hij/zij technisch niet meer afhankelijk van een internetplatform van de corporate website.  Een Social Newsroom is een platform dat volledig is ontwikkeld om nieuws te publiceren of te reageren op extern nieuws.


Door een volledige integratie met social media komen alle informatiestromen bij elkaar. Dit, in combinatie met het toevoegen van foto's, video's en infographics, zogt voor een totaal platform aan informatie.


Dankzij een Social Newsroom wordt bedrijf zijn eigen uitgever

Het medialandschap verandert: ‘Uitgevers bezuinigen journalisten weg' en daarmee wordt het voor pr-professionals lastiger hun persberichten onder de aandacht te krijgen. Het is mogelijk dat een zeer goed persbericht, met een sterk verhaal, de krant niet haalt. Elke dag gebeuren onverwachte dingen die op dat moment prioritair behandeld worden en 'nieuws' worden. Dat is onvoorspelbaar, maar moet je als woordvoerder wel begrijpen. Een paar jaar geleden zag je dat bedrijven hun nieuws gingen verspreiden via de sociale media. Het nadeel hiervan is dat je gebruik moet maken van platforms die niet van jou zijn. Social Newsrooms op de eigen corporate website zijn een volgende stap. Hier kunnen organisaties hun nieuws publiceren in een vorm en stijl die bij hen past.

Het onderscheidende kenmerk van een social newsroom is dat ze journalisten beter op maat bedienen. Het traditionele persbericht in pdf-formaat wordt aangevuld met achtergrondverhalen, cijfers, blogs en externe bronnen. Het gaat erom de journalist alle informatie aan te reiken waarmee hij of zij een verhaal kan maken. Zo kun je als organisatie sturing blijven geven aan wat er over je gepubliceerd wordt en maak je duidelijk wie het aanspreekpunt is voor de pers, zodat journalisten niet elders op zoek hoeven naar een quote.


Woordvoerderschap verkrijgt een fantastisch nieuwe invulling

Persrelaties zijn geen eenrichtingsverkeer. Je kan als woordvoerder niet verwachten dat journalisten alleen maar 'hoera-nieuws' opnemen. Als communicatieafdelingen zich verdiepen in de informatiebehoefte van journalisten en dit beschikbaar stellen via een social newsroom kan kennis er nu voor zorgen dat jouw content als relevant wordt gezien in de markt. De ziel van een organisatie zit vaak diep in de kelder van een organisatie, maar kan nu naar buiten gebracht worden. Merkjournalisten en woordvoerders kunnen in dit proces een impuls bieden voor een mooi resultaat.


Het woordvoerderschap staat aan de vooravond van een nieuwe uitdagende rol in de organisatie...

Deel deze blog