Zo kom je boven je concurrenten te staan in Google

Toekomstige klanten naar je website lokken via Google. Ieder bedrijf wil het. Maar de concurrentie is hard. En vaak is het alles of niets. Want wie eerst gevonden wordt in Google, wint. Wie enkele plaatsten lager staat op de resultatenpagina van Google ziet vaak geen enkele bezoeker.

Enkele tips om alsnog boven je concurrenten te eindigen in Google.

1 – Krijg een duidelijk beeld van je potentiële klanten

Voor je ook nog maar één tekst schrijft is het belangrijk te bepalen wie je potentiële klanten zijn. Want daar draait het allemaal om: je moet schrijven voor een doelpubliek dat ooit misschien klant kan worden.

Veel bezoekers voor een bepaalde pagina op je website is leuk. Maar uiteindelijk heb je daar niets aan als niemand van die bezoekers een potentiële koper is.

Probeer je potentiële klanten daarom zo duidelijk mogelijk te beschrijven. Zijn het bedrijven? Privé-personen? Waarom en wanneer zouden ze nood kunnen hebben aan je producten of diensten? Hoe beslissen ze over het al dan niet aankopen van een product of dienst? Waar kun je ze online vinden? Enz.

2 – Bepaal op welke manier jij je doelpubliek / je toekomstige klanten kan helpen

Je potentiële klanten zitten met een aantal vragen. Vragen waar jij met je kennis een antwoord op kan bieden. Probeer zo veel mogelijk van die vragen in kaart te brengen.

3 – Bepaal op welke trefwoorden je doelgroep zoekt

Nu je de mogelijke vragen van je doelgroep in kaart hebt gebracht, moet je ook proberen te achterhalen op welke trefwoorden in Google je potentiële klanten vervolgens zullen zoeken.

Zo zullen mensen die eventueel overwegen winterbanden te kopen, in Google niet zoeken op “dealer verkoper winterbanden” maar op “waarom winterbanden” of “voordelen winterbanden”.

Deze kennis kan de invalshoek van je tekst bepalen en je een grote voorsprong geven op je concurrenten.

4 – Leer van je concurrenten

Tik de mogelijke trefwoorden in Google in en bestudeer de eerste pagina van de Google-zoekresultaten. De teksten die bovenaan in de Google-resultaten staan, staan daar niet zo maar.

Probeer te achterhalen waarom ze zo hoog gerangschikt staan en leer eruit. Vaak zijn het teksten van je rechtstreekse concurrenten. Doe er je voordeel mee.

5 – Leef de basisregels na van zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Met de kennis die je in de voorgaande stappen hebt opgedaan, ga je nu aan de slag en begin je zelf teksten te schrijven. Je begint kortom je kennis te delen met je potentiële klanten.

Het is belangrijk om bij het schrijven van de teksten rekening te houden met een aantal basisregels van SEO. Zie hiervoor:

6 – Publiceer je teksten op je eigen platform en daar waar je doelpubliek zich bevindt

Publiceer eerst en vooral je teksten op je eigen platform, je eigen website en ga vervolgens deze teksten gaan publiceren op plaatsen waar je potentiële klanten zich bevinden.

Is dat LinkedIn? Facebook? Twitter? Dat heb je grotendeels bepaald bij het omschrijven van je doelgroep. Steek alvast geen energie in een sociaal netwerk waarvan je weet dat je doelgroep zich daar niet bevindt.

Houd er rekening mee: je distributiestrategie kan tijdrovend zijn, en soms evenveel tijd in beslag nemen als het schrijven van de tekst zelf.

Maar de distributie is essentieel. Als Google merkt dat er veel vanuit netwerken naar je website wordt doorgeklikt en dat je teksten vaak worden gedeeld, dan zal dat voor Google een signaal zijn dat je teksten kwaliteitsvol zijn en gewaardeerd worden.

Een element dat kan helpen om in de zoekresultaten boven je concurrenten te verschijnen. En dat is uiteindelijk de bedoeling van deze hele strategie.

Deel deze blog