Zo willen journalisten dat je een persbericht schrijft

Journalisten krijgen tientallen persberichten per dag die om hun aandacht smeken. Hoe zorg je er voor dat jouw persbericht eruit springt?

Garbage

De Amerikaanse journalist Neil Hanes beschrijft in een recent artikel hoe hij 25 jaar lang zijn ochtend begon met het overlopen van de binnengekomen persberichten in zijn inbox, daarbij continue de delete-knop gebruikend.

Hij vroeg zich af of andere journalisten dezelfde ervaring hadden.

“Most of what I get is garbage,” was de meest gehoorde reactie.

Hij vroeg aan die andere journalisten wat voor hen belangrijk was. Wanneer gebruikten ze niet de delete-knop bij een persbericht?

Dat leverde de volgende tips op:

Tips persbericht

1 – Leef je in in het standpunt van de journalist

Het standpunt van de journalist is het enige standpunt dat telt. Probeer je dan ook in te leven in de journalist: waarom zou hij/zij hierover willen schrijven? Welk verhaal zit hierin voor de journalist? (“What’s in it for me?”)

2 – Het belangrijkste onderdeel van je persbericht: je onderwerpregel

Zes, maximum tien woorden die het verschil kunnen maken tussen gelezen worden en de delete-knop. Vermijd hoofdlettergebruik en emojis. Probeer niet grappig te zijn. Een cijfer in de titel helpt. In essentie: communiceer helder wat je wil promoten.

3 – Minder is meer

Bezorg een journalist alleen een persbericht als je echt nieuws heb. Wie keer op keer berichten uitstuurt zonder nieuwswaarde, zal op het ogenblik dat hij een bericht uitstuurt met nieuwswaarde totaal genegeerd worden.

4 – Zorg dat het persbericht relevant is voor de journalist

Zorg dat de journalist aan wie je het persbericht bezorgt ook over het onderwerp schrijft. Doe je huiswerk en ga na wat de onderwerpen van de journalist zijn.

5 – De eerste paragraaf moet de journalist meetrekken in je verhaal

Schrijf je eerste alinea met passie en creativiteit. De eerste alinea moet de journalist bij de haren grijpen en je meetrekken in je verhaal.

6 – Overdrijven is uit den boze

Overdrijf nooit in je persbericht in de hoop dat de journalist zal toehappen. Kondig dan ook geen primeur aan als het geen primeur is. Wees eerlijk en blijf zo de betrouwbare bron voor de journalist.

7 – Spreek de taal van de journalist

Schrijf je persbericht met de journalistieke regels in het achterhoofd: de vijf W’s (who, what, where, why en when) en de omgekeerde pyramide. En vermijd vaktaal, jargon en buzzwoorden.

8 – Wees een go-between tussen opdrachtgever en journalist

Journalisten willen geen voorgekauwde quotes. Bied ze daarom altijd de mogelijkheid aan om de CEO, woordvoerder, opdrachtgever te interviewen.