De zin en onzin van Social Media

Is Social Media nou zin of onzin? Wij vinden het weldegelijk zinvol!

10 zinnige reden om het wel te doen!

Social Media maakt van je bedrijf dat naar de markt luistert, dat de markt inspireert en dat veel nieuwe contacten verkrijgt. Het klinkt allemaal als muziek in de oren mar het gaat niet zo gemakkelijk als het lijkt. Altijd goed om over de volgende 10 aspecten zinnige activiteiten te bouwen:

1. Een eigen authentiek verhaal over je bedrijf
Story telling is een belangrijk onderdeel van de communicatie binnen bedrijven. Dit fenomeen van verhalen vertellen met een duidelijke boodschap wordt echter sterk onderschat en ondergewaardeerd. Leidinggevenden werken veelal liever met opdrachten en 'commando's' wellicht uit veiligheid, onkunde of een gevoel van onbehagen. Maar Mensen doen graag zaken met bedrijven die ze kennen, of nog beter: met mensen die ze kennen. Vertel dus via Social Media het verhaal achter je bedrijf.

Door het vertellen van verhalen wordt het veel duidelijker voor medewerkers, waarom bepaalde keuzes worden gemaakt door de leiding van een bedrijf. Dit komt omdat mensen denken in beelden en niet in woorden. De beelden die deze verhalen oproepen zijn van wezenlijk belang bij het oplossen van problemen of het verkrijgen van begrip voor noodzakelijke veranderingen bij medewerkers.

2. Tracht een thoughtleader te worden
Wat iemand tot een thought leader maakt, is dat zijn expertise in een specifiek vakgebied boven iedere twijfel is verheven. Opiniërende media doen een beroep op thought leaders omdat hun visie er toe doet. Voor een bedrijf betekent dit dat de markt het bedrijf ziet als dé organisatie die weet hoe de hazen lopen als het gaat om de markt en de behoeften van de klanten. De grootte van een onderneming is irrelevant, als de onderneming zich maar onderscheidt op het gebied van inzicht en visie. Zeker voor kleinere bedrijven zal blijken dat daarbij alles draait om reputatie die gebaseerd is op vertrouwen en betrouwbaarheid.

Wat je moet doen om je naam als thought leader te vestigen? Zorg dat je je visie naar buiten brengt, zo vaak mogelijk en via zo veel mogelijk media. Schrijf artikelen, of laat over je schrijven, post regelmatig blogs waarin je specifieke cases belicht. Zorg dat je als spreker op congressen optreedt. Wees opiniërend, denk aan je doelgroep, denk multimediaal en bedenk dat er meer methodes zijn om je standpunt naar buiten te brengen.

Als jij je via Social Media als expert kan neerzetten zal dit een logisch gevolg zijn.

Als mensen je volgen via Social Media en dat waarderen zul je een deel van deze mensen als nieuwe klant krijgen. Zorg dat je merk een deel van de discussie en het totale verhaal gaat worden en mensen zullen je vroeg of laat opmerken!

3. Snelle bereikbaarheid
In feite kun je via Social Media je eigen bedrijf als ene grote vraagbaak centraal zetten. Als iemand een vraag heeft over een product of dienst van je bedrijf, dan kan de klant deze vraag direct via dat Social Media kanaal aan jou of een werknemer van je bedrijf vragen.

De tijd en de drempel om een gesprek aan te gaan is kleiner dan dat de klant zou moeten mailen of bellen.

Van de andere kant; ieder bedrijf heeft ok vragen! Weet je iets niet? Stel je vraag via Social Media aan de mensen die je volgen en er zijn altijd mensen die juist op dat vakgebied kennis van zaken hebben en je even willen helpen. Vaak krijg je direct antwoord en dit scheelt je heel veel tijd omdat je het nu niet zelf uit hoeft te zoeken.

4. Verkrijg grotere bekendheid in de markt
Via Sociale Media kun je heel snel een grote bekendheid verwerven in de markt Niet om commercials te zenden in de markt maar om inhoud toe te voegen aan conversaties en inhoud via bijvoorbeeld bloggen of presentaties/video’s.
Via Social Media is het mogelijk om structureel zichtbaar te zijn voor je doelgroep. Door mee te doen met conversaties, het delen van dagelijkse tips en content maak je je merk voor je doelgroep een deel van de dag!

5. Bouw en groot netwerk rondom je organisatie
Door je bedrijf maar ook je medewerkers goed bereikbaar te maken en je bedrijf transparant te maken voor het delen van informatie zal het netwerk rondom je bedrijf steeds groter worden.

Ook zal het aantal contacten steeds groter worden; nieuwe relaties worden aangeboord en als je het slim doet ga je deze namens jouw bedrijf onderling met elkaar verbinden. Dit zorgt voor relevante discussie die de autoriteit van je bedrijf vergroten.
Ook kun je via Social Media op ieder moment contacten leggen met elke bedrijf waar dan ook ter wereld. Het kunnen uitermate waardevolle contacten zijn die je anders nooit had opgedaan! Of denk bijvoorbeeld eens aan geschikte business partners vinden waar je ‘resources’ en werkzaamheden mee kunt delen.

6. Denk nooit vanuit promotie maar vanuit conversatie
Een grote fout bij Social Media is dat bedrijven het te vaak als ene traditionele reclamezuil zien. Dat is nou net niet de bedoeling; het medium is juist ideaal om discussies over je product of dienst te stimuleren. Anno 2011 kan je als bedrijf informele discussies met je doelgroep en klanten hebben over je product of dienst zonder dat het als commercieel wordt ervaren.

7. Stel je kennis ter beschikking en draag de boodschap goed uit
Social Media vereist een andere wijze van communiceren. Je wordt gedwongen om zowel informeel als formeel te zijn. Te informeren en te entertainen. Enk altijd vanuit korte teksten om de juiste boodschap goed te omschrijven. , Het geeft je ook inspiratie om onderwerpen te delen. Social Media betekent geven en nemen. Stel je dan ook niet eenzijdig om om alleen maar te krijgen. Geef je kennis; het zal geapprecieerd worden en het zal zeker leiden tot new business.

8. Een online bibliotheek
Er zijn allerlei tools om via Social Media interessante artikelen of andere informatie te bewaren. Iedere dag zijn er zoveel moe artikelen dat deze het waard zijn om ze te bewaren. Het is wel handig om hier permanent voor te benoemen. Een ideale functie voor een stagiair

9. Je bedrijf wordt vriendelijker en alerter
Het is grappig om te constateren dat bedrijven met en vrij statische cultuur op Social Media opeens zich presenteren als vriendelijk, open en alert. Het kan de sympathie voor jouw organisatie ontzettend versterken. Stel ook mensen in je organisatie die deze cultuur willen uitdragen!

10. Human Resources en kwaliteitsmensen
Via Social Media kun je de geschikte mensen voor eventueel moeilijk te vervullen vacatures. Op LinkedIn Kun je ‘aanbevelingen’ rondom professionals vinden. Maar je kunt ook je netwerk inzetten voor et vinden van de juiste mensen met de juiste kwalificaties.

About me

This is an example text. Here you can also add an image in the text block, upload an image in the settings.