Taal-en typefouten: 8 tips om ze te voorkomen

Je kunt een persbericht of advertentie eindeloos herlezen, toch kun je er soms nog overkijken: taal- en typefouten. Het overkwam onlangs nog Hillary Clinton (persbericht) en Peugeot Belux (advertentie). 8 tips om type- en taalfouten alsnog tijdig op te merken.

Vechten tegen kinderen en families

Er is geen belangrijker moment voor een Amerikaanse politicus dan het moment dat je aan de wereldpers meedeelt dat je officieel presidentskandidaat bent. Dan moet alles goed zitten. Ook je persbericht. Toch sloop er in het persbericht waarmee Hillary Clinton meedeelde dat ze officieel kandidaat was om president Obama op te volgen een fout. In de laatste zin van haar persbericht werd het woordje “for” vergeten waardoor het leek of Clinton heel haar carrière kinderen en families had bevochten.

Peugeot

Dichter bij huis overkwam het onlangs Peugeot Belux. De lancering van de nieuwe Peugeot Partner Tepee (toegegeven, geen gemakkelijke naam, maar die hebben ze uiteindelijk zelf gekozen) ging gepaard met een online videoadvertentie. En jawel, ook hier was een typefout door de mazen van het net geglipt.

In een reactie liet Peugeot Belux weten:

“De teksten worden meestal door meerdere mensen nagelezen. Het materiaal is deze keer zonder controle op het internet geplaatst.”

Taalfouten en typefouten: 8 tips

Alles begint uiteraard met goed nalezen van de tekst (liefst door meerdere personen), maar dan nog zullen taal- en typefouten af en toe aan het oog ontsnappen.

Handig zijn alvast de volgende tips van Michael Doove om ze tot een minimum te beperken:

  1. Ga eerst de afwas doen en je band plakken
  2. Lees van achter naar voren
  3. Print je tekst uit
  4. Gebruik een andere kleur, vreemd lettertype en grotere regelafstand
  5. Dek de tekst af
  6. Lees hardop
  7. Controleer op verschillende niveaus
  8. Maak een veelgemaaktefoutenlijstje en gebruik de find-optie

Deel deze blog