[Onderzoek] Online newsroom niet meer weg te denken!

Dankzij de stormachtige ontwikkelingen rondom social media neemt de vraag naar online public relations en online reputatiemanagement flink toe. Journalisten, maar ook bloggers, klanten en andere geïnteresseerden vragen niet meer om informatie. Zij zoeken het tegenwoordig zelf. Veel bedrijven zijn daarom op zoek naar een oplossing om hun content op een goede manier te publiceren. Een social newsroom biedt daarbij de uitkomst. Het bereik en effect van eigen berichtgeving (content) is bewezen groter via een Newsroom.

Een newsroom?

Een online newsroom is de centrale plek op een website waar alle nieuws- en persberichten, bedrijfsinformatie en overige content bondig en visueel aantrekkelijk in hapklare brokken aangeboden wordt. Daarbij verzamel je persmaterialen in de vorm van foto's, video's, actueel bedrijfsnieuws en/of overige aanvullende informatie.

Harde cijfers: gebruik newsroom door journalisten

Uit een recent onderzoek van Tekgroup onder 685 journalisten wordt maar eens te meer duidelijk dat het inzetten van een online newsroom niet meer weg te denken is.

97% van de journalisten zegt immers zelf dat het hebben van een newsroom nu erg van belang is! Leuk, maar gebruiken ze het ook? Jazeker, en hoe!

Maarliefst 45% van de journalisten bezoekt minstens eens in de week een newsroom en 55% minstens eens in de maand. Slechts 5% (!) geeft aan nooit online newsrooms te bezoeken.

 

Wie denkt dat een online newsroom alleen voor grote corporates is weggelegd, heeft het mis. 79% van de journalisten geeft aan newsrooms te bezoeken van zowel grote als kleine organisaties.

Indeling newsroom

Dat een newsroom van steeds groter belang is, moge duidelijk zijn. Maar hoe pak je het aan, zo’n online newsroom? Hoe ziet zo’n ding er eigenlijk uit en wat moet er op komen te staan?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat als een journalist voor de eerste keer op jouw online newsroom terecht komt, hij/zij wel weet dat het jouw newsroom is. Zorg er dus voor dat de newsroom qua look and feel er hetzelfde uitziet als de corporate website.

En dan, wat moet er op komen te staan?
Hierbij een top 3 (aangegeven door de journalisten):

  1. PR contact persoon/personen die journalisten kunnen contacten
  2. Nieuwsberichten, geschreven door jouzelf
  3. Laatste nieuws, waar jouw bedrijf/product in wordt vermeld

Denk daarnaast ook aan het volgende:

  • Productinformatie

Als je wilt dat iemand iets over jouw merk, product of dienst schrijft, is het wel van belang dat de schrijver alle informatie daarover heeft. Reserveer daarom ook een plek waar je productinformatie kwijt kan. Maarliefst 92% van de journalisten geeft aan dit belangrijk te vinden!

  • Biografieën

Om juist over een merk/product/dienst te schrijven, is het vaak ook van belang te weten wie de belangrijk(ste) spelers binnen de organisatie zijn. 88% van de journalisten geeft aan dit op een newsroom terug te willen kunnen vinden. Zo weten zij direct de juiste functies en hoeven ze niet bang te zijn een naam verkeerd te spellen ;).

  • Evenementenkalender

Weten wat er speelt is belangrijk. Publiceer daarom ook een evenementenkalender. Maarliefst 89% van de journalisten geeft aan hier graag toegang tot te willen hebben.

  • Andere relevante informatie

Op een newsroom hoeft echt niet alleen content van jezelf te staan. Hoe meer je aanleverd, hoe beter! Denk hierbij aan een “In het nieuws”-gedeelte op je newsroom gebasseerd op bepaalde zoekwoorden. Dit zet niet alleen jouw context meer in perspectief, ook maakt het de research voor de journalist makkelijker. Je maakt 86% van de journalisten er heel blij mee! 

Tip! Dit kan gemakkelijk met een online monitoringtool. Benieuwd hoe? We geven je graag een demo

Versterk je content met media!

Bij PR anno nu gaat het allang niet meer om alleen de tekst. Foto’s, audio en video’s zijn minstens net zo belangrijk!

Zorg dat er foto’s op je newsroom staan die men kan downloaden. Zowel hoge als lage resolutie. Los van het feit dat journalisten deze dan kunnen gebruiken bij publicatie, scheelt het ook tijd: je hoeft ze immers niet zelf meer toe te sturen. Je doet 96% (!) van de journalisten er een plezier mee. Daarnaast zijn audio (67%) en video (81%) ook niet te missen.

Tip: post de video’s eerst op Vimeo of Youtube om ze vervolgens te delen op je newsroom. Zo vergroot je je bereik.

Social PR

Ook de integratie met social media mag niet missen op de newsroom. Newsrooms worden soms niet voor niets social newsrooms genoemd. 88% van de journalisten geeft aan dat zij graag links naar de social media pagina’s kunnen vinden. Logisch, aangezien journalisten naast hun reguliere bronnen ook Facebook fanpages (89%), Youtube kanalen (75%) en Twitter feeds (51%) bekijken.

Wat laatste tips

  1. Update je newsroom regelmatig, zodat journalisten elke keer weer iets nieuws vinden.
  2. Zorg voor een goed archief binnen je newsroom, zodat journalisten goed kunnen zoeken.
  3. Categoriseer je nieuws, zodat journalisten weten waar ze moeten zijn.

 

Tip!